Logeren

Zorglandgoed annex zorgboerderij Rondmeer biedt zorgvragers in de leeftijd van twaalf tot en metP1050187
achttien jaar de mogelijkheid om een aantal dagen te komen logeren. De logeerpartijen vinden plaats in de weekenden, maar in de zomervakantie doordeweeks.

De weekenden zijn bedoeld voor zorgvragers met een autisme spectrum stoornis (ASS), ADHD, psychische en/of verstandelijke beperkingen.

Deze logeerweekenden hebben als doel de zorgvragers een aantal vaardigheden bij te brengen die het voor hen in de toekomst uiteindelijk mogelijk maken om zelfstandig te kunnen wonen”, vertelt begeleider Frans.

Aan het begin van de logeerpartij maakt Frans samen met de zorgvragers een boodschappenlijst. Hierna doet hij samen met de logés boodschappen. “Doel is dat de zorgvragers leren plannen en hiernaast leer ik ze bewust worden van het belang van kiezen voor gezonde voeding.”

Overdag werken de zorgvragers op het landgoed. Dit is zes hectare groot. BoshuisFrans: “Zij kunnen onder andere kiezen uit techniek, bosbouw en tuinaanleg- en beheer. Verder moeten het bij de boerderij gelegen gazon en het weiland regelmatig gemaaid worden. Tevens is er een pluk / moestuin. Hierin verbouwen wij diverse soorten groenten en fruit. Bezoekers die het landgoed aandoen voor een kopje koffie, hebben de mogelijkheid onder andere eigengemaakte honing of jam te kopen. Zorgvragers hebben de mogelijkheid werkervaring op te doen in de keuken en op het terras. Verder zijn er dieren op het landgoed: honden, katten, geiten, kippen, vissen, paarden en pony’s.

Een belangrijk doel van deze werkzaamheden is dat de zorgvrager ontdekt welke talenten hij heeft en waar zijn hart ligt. Zo krijgt deze inzicht in zijn toekomstmogelijkheden. Andere doelen zijn het aanleren en ontwikkelen van sociale vaardigheden en het leren omgaan met geld.

’s Avonds is er ruimte voor ontspannende activiteiten. Ook deze hebben een doel. “Veel zorgvragers zijn nogal angstig. Zij zien achter iedere boom een gevaar. Ik speel verstoppertje met hen. In het donkere bos rondom de woning leren zij hun angsten overwinnen en dus grenzen verlboshuis 2eggen.”

Frans organiseert regelmatig uitjes. “We bezoeken een bijenimker of we gaan naar een melkvee- of varkenshouder.”

Gedurende het logeerweekend is er voldoende ruimte voor ontspanning. Frans: “Op het landgoed ligt een visvijver met hierin vijfhonderd zeelten en twee karpers. Ook is er een zwembad. Hiernaast is er de mogelijkheid om te darten, boomhutten te bouwen, te knutselen en beeldhouwen met natuurlijke materialen, boerengolf te spelen, et cetera. Soms zijn we te vinden op de Kirkelkesberg. Dit is een zandberg in het bos, niet ver van het logeeradres. Hier kunnen de logés heerlijk spelen.”

Share